European Challenge 2019 – Lumbres, Frankrijk

In het weekend van 10 en 11 augustus werd de jaarlijkse European Challenge georganiseerd. De European Challenge is zo’n 10 jaar geleden opgericht om een extra uitdaging te vormen voor de jonge polocrosse-landen op het vaste land van Europa. Door als land te strijden tegen andere landen op hetzelfde niveau, groeit de sport. Het niveau gaat ieder jaar omhoog! De sport groeit zowel in de breedte en zeker ook in de hoogte. De spelers trainen allemaal flink voor dit toernooi en leven ieder seizoen enorm naar deze wedstrijd toe. Dit jaar was Frankrijk gastland.
Engeland en Ierland sturen ook een team, maar selecteren spelers die qua niveau gelijk zitten met de jongere polocrosse-landen. De landen die dit jaar deelnamen aan de EUC waren: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Finland/Noorwegen, Ierland, Engeland en voor het eerst ook Italië en Schotland.

Het Nederlandse team is twee jaar geleden begonnen met het vormen van de selectie en hadden enkele doelen op het programma, onder andere de European Challenge van vorig jaar in Nederland en dit jaar in Frankrijk. Ze hebben dit jaar meerdere test matches gespeeld tegen Ierland en Engeland. Vorig jaar zijn zij als kampioenen op de Challenge naar boven gekomen, dus dit jaar was het hard werken om die kampioenstitel te behouden!

Voorafgaand aan de EUC 2019 was er een trainingskamp en naast de EUC werd er een B/C toernooi georganiseerd. Vanuit Nederland deden 4 spelers mee aan het B toernooi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondanks de storm op vrijdagavond en -nacht en zaterdag overdag, die meerdere tenten omver blies en onder andere ook ‘Kamp Holland’ in puin legde, hebben we beide wedstrijddagen van ongelofelijk mooi spel mogen genieten. Het was ploeteren tegen de wind en de ballen vlogen alle kanten op behalve de goede, maar mooi was het. Acht teams, deden er mee in de Challenge, wat er voor zorgde dat er in twee poules gespeeld werd. Helaas hadden de Nederlanders geen geluk. Hun poule bestond uit Ierland, Duitsland en Finland. Alle drie forse tegenstanders. De Nederlandse meiden en heer hadden de week voorafgaand aan de Challenge natuurlijk al veel gespeeld in Engeland, mogelijk speelde mentale uitputting een rol. Ze hebben er voor gevochten, maar de resultaten mochten niet baten. De eerste wedstrijd op zaterdagochtend direct het spits afbijten tegen Ierland, die grotendeels uit dezelfde spelers bestond als vorig jaar, maar dit keer waren zij beter voorbereid op de lage Landen. Met een overtuigend verschil versloegen de Groenen de Oranjes (6-17). In de middag speelde Nederland tegen Duitsland. Nederland – Duitsland is net als in het voetbal altijd een spannende wedstrijd met landen die enorm aan elkaar gewaagd zijn. Nederland speelde goed, maar helaas toch met enkele punten verschil verlies moeten nemen tegen de Oosterburen (9-17).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamp Italia was naast Kamp Holland neergestreken en de vrolijke Italianen genoten die nacht een beetje te hard van hun eerste Challenge-toernooi, want tot een uurtje of 4:00 hielden zij de Nederlandse spelers wakker met Eros Ramazzotti (vermoed ik). Terwijl ons team de volgende ochtend al om 6:00 uur uit de tent kropen om de paarden te voeren en verzorgen! Om 8 uur stonden zij in vol ornaat al op het veld voor de eerste wedstrijd. Gelukkig deerde de korte nacht hen niet, want vandaag stonden de dames op scherp. Syens motivatie-praatje van de avond daarvoor had geholpen. Ze versloegen de Finnen met 15-9.

In de middag was het nog even afwachten wat de andere poule zou doen. Daarbij hebben 3 landen in de Nederlandse poule 1 wedstrijd gewonnen en 2 verloren, waardoor ook daar het puntenaantal verschil zou maken. Helaas kwam daar uit dat Duitsland toch boven Nederland eindigde en dat Nederland voor de 5e en 6e plaats mocht strijden. Uit de andere poule kwam Schotland naar boven.
De wedstrijd Schotland-Nederland was een feest om naar te kijken. Niet alleen speelden de dames fantastisch, de grote glimlachen op hun gezicht maakte alles goed. Nederland verloor met slechts 1 puntje verschil (7-8).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de B/C poule ging de puntentelling even anders. Volgens een nieuw idee uit Amerika kregen de spelers hier individueel punten toegekend voor hun positie als #1 en #3, gebaseerd op aantal ballen gescoord en aantal ballen tegengehouden. Ze speelden niet in vaste teams maar werden per chukka door gewisseld in team en positie. De spelers begonnen een beetje sceptisch op dit plan, maar uiteindelijk hebben ze fijn gespeeld, was het leuk om met verschillende mensen samen te spelen en om iedere positie gespeeld te hebben. Mijndert is in poule 3 bovenaan gekomen en wint zijn poule. Maarten eindigt op de 6e plaats in poule 3. Florien kwam in poule 4 op de 2e plaats en Fleur in dezelfde poule op de 4e plaats.
In het overall klassement is Mijndert op de 4e plaats geëindigd, Florien op de 6e plaats, Fleur op de 13e plaats en Maarten 18e.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We bedanken alle mensen die het toernooi hebben mogelijk gemaakt, onze spelers, onze supporters en natuurlijk onze paarden!

Resultaten EUC2019:
1. Ierland
2. Engeland
3. Frankrijk
4. Duitsland
5. Schotland
6. Nederland
7. Italië
8. Finland/Noorwegen

Foto’s van Karin (B poule) en Florien (EUC)
Foto’s van Nathalie
Foto’s van Dominique

European Challenge 2019 – Lumbres, Frankrijk