Verslag European Challenge Zuidenveld

Een heerlijk uniek toernooi is dat Zuidenveld voor ons Noordelingen want in tegenstelling tot de meeste Polocrosse weekenden zijn we nu binnen 30 minuten op de plaats van bestemming.  Als ik samen met Simon het terrein op rijdt worden we vergezelt door de Franse delegatie  die vele uren onderweg zijn geweest om ook op deze European Challenge te kunnen spelen. 

Op het veld waar we mogen kamperen wappert dan al een Ierse vlag aan 1 van de 2 grote trucks die de Ierse paarden naar Nederland hebben gereden. Wat een geweldig unieke sfeer heeft  zo’n  Polocrosse camping toch!  Gedurende de middag en avond druppelen de Nederlandse spelers en ook de Duitse delegatie binnen.  We gaan met een grote groep pizza eten in het schattige dorpje Dalen dat alles uit de kast heeft gehaald om van dit Zuidenveld toernooi een groot succes te maken.  De pizza smaakt heerlijk en na een heerlijk ijsje gaan we terug naar de grote tent voor een gezellige avond met onze Polocrosse vrienden uit binnen en buitenland.  Voor we ons helemaal over kunnen geven aan de gezelligheid heeft het Nederlandse team ook haar eerste team meeting. We zijn  licht gespannen om een goede prestatie neer te zetten maar vooral heel gemotiveerd.  De prachtige nieuwe dekjes worden uit gedeeld en we maken afspraken over hoe laat zadelen en de warming up. De paarden zijn fit en wij zijn dankzij onze goede voorbereiding ook helemaal klaar voor dit toernooi.

Als teammanager slaap ik toch wel wat onrustig die nacht, in mijn droom komen vergeten bandages en kreupele paarden voorbij. De bandages zijn present en na het ontbijt en het wandelen van de paarden gaat het toernooi van start met de wedstrijd tussen Swing Eyewear en Accountable Marketing in de B/C poule, dit wordt uiteindelijk 8-1. Terwijl deze wedstrijd wordt gespeeld zadelen alle Europese landen hun paarden en stellen zich op voor de parade en de volksliederen. Een hele mooie happening die door de rond vliegende drone prachtig in beeld is gebracht. 

De Nederlandse spelers zingen mee met het Wilhelmus en wij supporters voelen de spanning stijgen voor de wedstrijd Nederland –Ierland. Helaas hebben we wel nog voor de wedstrijd onze eerste tegenvaller te verwerken want Tara van Joline loopt niet goed en valt dus af voor de eerste bal is gegooid. Wat een pech.  De wedstrijd begint en is van begint tot eind spannend. Voor al de Nederlandse dames sectie geeft geen bal weg!  Maar de Ieren vechten tot het laatste fluitsignaal en spelen prachtig samen. Met 14-11 weten de Nederlandse Polocrossers echter de wedstrijd winnend af te sluiten.

Polocrosse trekt veel belangstelling in Dalen. Dorpsbewoners komen in grote getalen kijken naar de wedstrijden en vragen om uitleg langs de kant. Vele spelers en supporters zijn natuurlijk bereid om uitleg  te geven.  De volgende wedstrijd in de B-poule wordt  gespeeld tussen  Accountable Marketing en Garben Dental Cleanic , langs de kant genieten de toeschouwers van hun heerlijke lunch met soep en broodjes. Deze spannende wedstrijd wordt gewonnen door Accountable Marketing met 4-2.

De wedstrijd tussen Duitsland en Ierland wordt vanwege de rusttijden van de Ierse paarden uitgesteld, heel belangrijk met het hete weer om de paarden voldoende te laten herstellen.  Om half 4 wordt de bal ingegooid voor deze interland. Opnieuw laten de Ieren zien dat ze prachtig polocrosse spelen. Maar ook de Duitse nummers 1 weten te imponeren en gooien de ballen tussen de palen. Ierland wint met 14-10.

Garben Dental Cleanic speelt tegen Swing Eyewear en terwijl het Nederlandse team gaat opzadelen worden de teams van vader Bert en zus Jill vanaf de paddocks aangemoedigd. Uiteindelijk weet Swing Eyewear deze wedstrijd te winnen met 5-3. 

Nederland speelt de tweede wedstrijd tegen Frankrijk/Noorwegen. Dat laatste team heeft de hele dag gewacht om te hun eerste wedstrijd te kunnen spelen. En hebben nog nooit in deze samenstelling kunnen oefenen. Vooral voor de mannensecties (met Lizz op dappere Fire als enige vrouw) was het vechten voor elke bal. Want als Gael de bal krijgt dan is hij super snel en behendig. Maar het hele Nederlandse team hield haar hoofd koel en wist overtuigend te winnen met 22-4.

Super tevreden en moe gingen we na het verzorgen van onze paarden naar de grote tent voor het eten. BBQ met heerlijke salades en brood.  Met complimenten van coach en teammanager stuurden we de dames en heren op tijd naar bed. En ondanks dat sommige van te voren wilde plannen hadden voor feesten in Dalen , bleef het rustig!

Zondagochtend vroeg op paarden te voeren en te wandelen, terwijl er balletjes worden overgegooid. Om 9 uur start het toernooi weer met de B/C poule. Swing Eyewear en Garben Dental Cleanic spelen  opnieuw tegen elkaar. Daarna is het de beurt aan de Nederlandse en Duitse equipes. 

De Duitse dames beginnen ijzersterk en de Nederlandse heren trekken de stand weer gelijk . De Duitse dames scoren weer zeer overtuigend , maar nu lukt het de Nederlandse dames om ook 2 punten te scoren. De Nederlandse mannen zijn weer zeer indrukwekkend. Grant besluit samen met de dames te wisselen van positie in de dames sectie en dat maar verschil want nu kan Roseline de slagkracht van Jule wat dimmen in de line-out. Nederland wint in een zeer spannende wedstrijd met 18-13  Nederland wint de European Challenge met 3 overwinnen!!! De ontlading is geweldig en we zijn blij en trots!! Maar moeten ook over tot de orde van de dag want er moet gefloten, of gegoaljudged worden bij de volgende wedstrijd. Frankrijk/ Noorwegen tegen Ierland.  Deze wedstrijd is wat langs mij als blije teammanager heen gegaan maar wordt door de Ieren gewonnen met 17-8. 

Na de lunch speelt Duitsland tegen Frankrijk/ Noorwegen, een wedstrijd die vanaf de timekeeping tafel mag volgen en de score van mag bijhouden. En dat valt niet mee want het is super spannend, lange tijd lijkt het dat de Duitsers zullen winnen maar uiteindelijk weten de Fransen en Noren de kalmte beter te bewaren en slepen er een 13-11 overwinning uit.

Tijdens een prachtige afsluitende ceremonie, passend bij internationaal Polocrosse met speeches van de verschillende landen en het wisselen van shirts, mogen de Nederlanders hun wisselbokaal in ontvangst nemen.   Super moe rijd ik met een grote glimlach de 30 minuten naar huis. Mijn Ierse teammanager shirt ligt inmiddels schoon in de kast als aandenken aan een topweekend.

Geschreven door: Maaike Bakker
Foto’s: Florien Luitse

Eindresultaat
European challenge
1e plaats: Nederland
2e plaats: Ierland
3e plaats: Frankrijk/Noorwegen
4e plaats: Duitsland
Beste speler: Hidde Elsinga (Nederland)
Beste paard: Silver Spirit (eigenaresse: Leanne Boekholdt, Nederland)
Beste combinatie: Gael Beaufils met Odyssee (Frankrijk)

B/C teams
1e plaats: Swing Eyewear
2e plaats: Accountable Marketing
3e plaats: Garben Dental Cleanic
Beste speler: Bert van der Haar
Beste paard: Bink (eigenaresse: Robyn Kemp)
Beste combinatie: Rianne Schuijren met Guus

Kijk voor foto’s en mooie opnamen op onze Facebook pagina! 

De bronafbeelding bekijken

 

 

Verslag European Challenge Zuidenveld